DESIGNED BY JOOMLA2YOU

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

Jegyzőkönyvek

Hírek

Polgármesteri tájékoztató 1. 2020.ősz

POLGÁRMESTERI TÁJÉKOZTATÓ 1.
2020. szeptember 1. 11:50

Ismét egyre több megbetegedésről hallani a szomszédos országokban, a csoportos megbetegedések szakaszába léphetünk újra, amikor közösségekben, személyes érintkezések útján terjedhet a fertőzés.
Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.
A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed. A betegség az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül képes emberről emberre terjedni. Ezek a cseppek egy megfertőzött ember köhögésével vagy kilélegzésével kerülnek a külvilágba és a beteg körüli tárgyakra, felületekre.
A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek
.
A mai naptól az alábbi rendelkezések léptek érvénybe!

A.) Az európai helyzet áttekintése után a kormány döntött arról, hogy a határvédelmi szabályok tekintetében visszatérnek az első hullám szabályai: szeptember 1-jétől külföldi állampolgár nem léphet be, külföldről hazatérő állampolgár karanténba vonul, hacsak nem mutat fel két negatív PCR-teszteredményt.
A csehek mellett a lengyelek és a szlovákok is beléphetnek szeptember elseje után Magyarországra negatív koronavírusteszttel.
Üzleti célú utazások, katonai konvolyok utazása lehetséges és humanitárius folyosó is lesz. Egyedi méltányolást az ORFK gyakorol, például "vegyes házasságok" esetén.
A külföldről hazatérők esetében nem finanszírozza az állam a tesztek árát, míg a kontaktkutatás során képbe kerülőknek fizeti az állam a tesztek árát. A tranzitforgalmat biztosítják és a sportesemények esetére szigorúbb szabályok léptek életbe.

B.) Gulyás Gergely kiemelte: azon dolgoznak, hogy ne kelljen iskolákat bezárni, az egyedi esetekre vonatkozó jogszabályi környezet készen van.
A mai napon megkezdődött a 2020/2021-es nevelési és oktatási év is!
Fokozott figyelemmel kell lenni az óvodáskorú és iskoláskorú gyermekekre. Ha a szülők tünetet észlelnek azonnal értesíteni kell az óvodát/iskolát, illetve a háziorvost!
Az óvodák, iskolák megkapták az intézmények fertőtlenítésére illetve a nevelési, oktatási feladatok ellátásához szükséges ajánlásokat, amelyeket betartani illetve betartatni szükséges!

C.) A héten elmarad a rendelés Dörben és Rábapordányban! Sürgős esetben Dr. Legler Aliz (Szany) helyettes háziorvost lehet keresni a 0630/378-41-18-as, vagy a 96/287-299-es telefonszámon. Délutánonként az ügyelet hívható a 96/590-509-es telefonszámon!

Kérjük a Lakosság türelmét, valamint kérjük légúti, fertőzési tünetekkel SENKI NE jelenjen meg a háziorvosi rendelőbe, ebben az esetben a fent megadott elérhetőségen vegyék fel a kapcsolatot a helyettes háziorvossal.

A gyógyszerfelíratások, a táppénzes felvételek IDEIGLENESEN SZÜNETELNEK!
A FIÓKGYÓGYSZERTÁR a megszokott időpontban várja a Tisztelt Betegeket!

D.) Vásárlási korlátozások egyelőre nem lesznek, a meghozott szabályok egy hónapig érvényben maradnak.

E.) A közintézményekben (óvoda, iskola, Egészségház, Önkormányzati Hivatal) kötelező a szájmaszk és a kézfertőtlenítő használata, valamint a védőtávolság betartása!

Ha betartjuk a rendelkezéseket, akkor aggodalomra, pánikra semmi okunk nem lehet!
Fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, szomszédainkra és egymásra! Segítőszándékkal álljunk egymáshoz, hiszen ebben a helyzetben leginkább erre lesz most a legnagyobb szükség!
Büszkék voltunk, hogy a tavasz folyamán az előírt rendelkezések betartását mindenki megfelelően kezelte és ennek megfelelően alkalmazta. Bízunk benne, hogy ez most sem lesz másként!

Vigyázzunk magunkra, egymásra!

Visy László
polgármester

Köszöntő

Szeretettel köszöntöm honlapunkon!

Visy László polgármester