DESIGNED BY JOOMLA2YOU

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

Jegyzőkönyvek

Településkép

Polgármesteri tájékoztató 2. Másodikhullám

Polgármesteri tájékoztató 2.
Második hullám
2020.09.05. 18.30

A.) Pénteken a kormány két ponton vezetett be új szabályt: ezentúl a schengeni országokból, illetve az Egyesült Államokból és Kanadából érkezőktől egy alkalommal elfogadják a kint elvégzett PCR-tesztet, illetve a beutazási kivételek köre bővült az üzleti célú beutazással. Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban készült PCR-tesztet is.

B.) A pénteki kormányülésen döntés született arról, hogy kiterjesztik a kiutazás és beutazás szigorú feltételeit a kulturális rendezvényekre.
Nemzetközi sport-, illetve kulturális rendezvényre néző csak abban az esetben léphet be az országba, ha negatív PCR- teszttel rendelkezik, belépőjegye érvényes és egészségügyi vizsgálaton is részt vesz. A belépést követően 72 órán belül el kell hagynia az országot.

C.) Ingázókra vonatkozóan:
A rendelet szerint
a szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek,
a Magyarország területén tartózkodó személy Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni,
a Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

D.) A vonatkozó rendelet értelmében a külföldről érkező személy Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet, ha olyan belföldi vagy más államban bejegyzett gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy munkavállalója, amely egyben egy külföldön bejegyzett további gazdasági társasággal kapcsolt vállalkozási viszonyban áll. A korlátozás nélkül történő belépésre akkor kerülhet sor, ha a belépni kívánó személy az üzleti célú utazás tényét valószínűsíti.

A vírus második hullámú közösségi terjedése leginkább a fiatalok körében tapasztalható, az átlagéletkor jelenleg 26 év. A fiataloknál talán nem tudatosult, hogy megbetegedhetnek, kevésbé érzik a fertőzés veszélyét, hiszen a betegség tünetei náluk enyhék vagy nem is jelentkeznek, a vírust ugyanakkor továbbadhatják.

Rábapordányt is elérte a koronavírus. Kötelező hatósági házi karanténban is vannak lakosaink közül.
Ha betartjuk a rendelkezéseket, akkor aggodalomra, pánikra semmi okunk nem lehet!
Fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, szomszédainkra és egymásra! Segítőszándékkal álljunk egymáshoz, hiszen ebben a helyzetben leginkább erre lesz most a legnagyobb szükség!
Büszkék voltunk, hogy a tavasz folyamán az előírt rendelkezések betartását mindenki megfelelően kezelte és ennek megfelelően alkalmazta. Bízunk benne, hogy ez most sem lesz másként!

Vigyázzunk magunkra, egymásra!

Visy László
polgármester

Köszöntő

Szeretettel köszöntöm honlapunkon!

Visy László polgármester