DESIGNED BY JOOMLA2YOU

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

Jegyzőkönyvek

Civilek szervezetek

,,Fáklya" Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Vezető neve: Márkus János

Cím: 9146 Rábapordány, Szent István u. 3.

E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám: +36 20 328 19 81

Személyi jövedelemadó 1%-hoz adószám: 18001745-1-08

 

A tűz az egyik legősibb szimbólum, a négy őselem egyike. A mitikus hagyomány az ember által megszelídített tüzet égi eredetűnek tartja, erről mesél pl. a görögök Prométheusz mítosza, de a legtöbb vallásban a főisten megjelenési formája is (Brahma, Jahve, Zeusz, Szentlélek)

A kultuszhelyeken a szent tüzet őrizték, s vigyáztak, hogy ki ne aludjon, de így volt ez a mi régi paraszti kultúránkban is, ahol nagyszombaton, a templomban megszentelt tűz parazsát vitték haza, s számtalan védelmező szertartáshoz használták. Az ősi hagyomány megkülönböztetett megszelídített jó tüzet, amely az ember barátja volt, hiszen melegített, élvezhetővé tette az ételt, távol tartotta a ragadozókat, s rossz tüzet, amely pusztított, rombolt. S ez a rossz tűz bizony gyakran pusztított. A nádtetős házak, fából készült pajták, górék ólak világában állandó fenyegetettséget jelentett a tűz. Rábapordányban az ellene való helyi védekezés fontosságát ismerte fel 1888-ban Bella György és Visy János postamester, s kezdeményezték egy önkéntes tűzoltó egyesület létrehozását, amely sikeresen meg is alakult. Parancsnoka 1920-ig Bella György volt, tőle vette át a frontról hazatérő fia, ifjabb Bella György tanító, aki egyúttal az akkor megalakuló Levente Egyesületnek is parancsnoka volt. 1945-ig folyamatosan fejlődött, gyarapodott az egyesület, tagjai jól képzett, felkészült önkéntesek voltak, akik rendszeresen gyakorlatoztak, s ellenőrizték a házaknál, kapu mellett tartott, előírt eszközöket, mint pl. tűzvédelmi víz, gerendahúzó kapocs. A háború pusztítása vetett véget működésüknek. Az átvonuló front tönkretette, s egy részét el is hurcolta a felszerelésnek. Még a kézzel hajtott fecskendős tartálykocsi kerekeit is elvitték, helyettük később Kocsis András készített újakat. Szerencsére Takács András egy tömlőt el tudott rejteni, ennyi maradt a hajdani eszközökből. Hátráltatta az újjáalakulást, hogy a régi tagok közül többen fogságban voltak, s a gyülekezési tilalom is érvényben volt. 1948-ban változott meg ez a helyzet, s az akkori bíró, Sövegjártó János el is kezdte szorgalmazni az egyesület újjáalakulását.

Az új alapító tagok: Balázs Mihály, Baranyai Gyula Baranyai Miklós, Füleki István, Horváth Imre, Káposztás Antal, Kenessei Tibor, Kovács János, Menyhárt Imre, Nagy Lajos, Németh László, Szabó Sándor, Szalay Pál, Szűcs Ferenc, Takács András, aki egyben a szertáros is volt, Tóth László, Venczel József voltak.

Nagy Lajos parancsnokként 3 évig állt az élükön, tőle vette át Szalay Vince. Bella György tanító tanácsadóként segítette a munkájukat, felkészülésüket. A gyakorlatozásra Visy Béla kertjében, a Köz-tó mellett került sor.

A tűzoltók tiszteletére farsang idején bált is rendeztek, s indulójukat még az 1960-as években is énekelték. A Fáklya Tűzoltó Egyesületet mindig a parancsnokok tartották össze. Szalay Vincét követte még Visy Lajos, Füleki István, Szabó László, Szalai Tibor,1998-ban pedig Márkus János, aki 1990 óta tagja az egyesületnek, s 2009-től pedig Dr. Balogh Károlyt követően, egyben elnöke is. Tevékenysége során a taglétszám, s az eszközállomány is gyarapodott. A már négy rajból álló tagság, amelynek 2011-ben gyermek és ifjúsági tagozata is alakult, elsősorban a községben élők biztonságát tartja legfontosabbnak, de ha szükség van rá, máshol is segítenek. Katasztrófák esetén azonnal felajánlják segítségüket. Így pl. Dunaszentpálon és Koroncón az árvízi védekezésben is részt vettek.

A vezetőség nagy hangsúlyt fektet a szakmai fejlődésre, vállalt feladatuk minél jobb színvonalú ellátására A Kapuvári Tűzoltóságon szakmai tanfolyamokon, illetve konferenciákon vesznek részt, versenyekre járnak, hogy összemérjék felkészültségüket, s látogatásokat tesznek más tűzoltóságokon. Rendszeresen tanulmányozzák, figyelik a pályázati lehetőségeket, hogy ezzel is gyarapítsák eszközkészletüket.

Megnyugtató a tudat a község számára, hogy ilyen felelősségtudatos, felkészült emberek állnak készenlétben, hogy azonnal segítsenek közösségüknek, ha szükséges. 2013-ban kopjafa lett állítva az elődeink munkásságának tiszteletére. Rábapordányi kopjafa is emlékeztessen, és tisztelegjen azok előtt a régi, jelenlegi és jövőbeli önkéntes tűzoltók előtt, akik idejüket feláldozva a közösségért dolgoznak, s ha kell helytállnak, vállalva még a veszélyt is értünk, embertársaikért. Köszönjük az önkormányzatnak , hogy nagyban hozzá járultak bázisunk megszépülésében.

2015-ös ismét egy mérföldkő az egyesület életében. Németh Ádám személyében az első hivatásos tűzoltónk felszerelt és a hazáját szolgálja , segítve minden bajba jutottnak.

Továbbra is szeretettel várjuk a jövő ifjúságát és gyermekeit, akik e hagyományokat tovább viszik falunkban és védik a lakosságot és értékeiket. Köszönjük az önkormányzatnak, cégeknek, vállalkozóknak és magánszemélyeknek akik támogatják az egyesület munkáját!

Köszöntő

Szeretettel köszöntöm honlapunkon!

Visy László polgármester